2020 Mayıs Kira Artış Oranları Belli Oldu

Ev sahibi ve kiracıların merakla bekledikleri enflasyon oranları açıklandı. TUİK tarafından açıklanan oranlar ile bu yıl içersin de yapılacak olan kira artış oranları belirlenmiş oldu. Kiracılar ve ev sahipleri bu oranlar üzerinden sözleşmelerinde ki madde ile artış oranlarına imza atacaklar. 2018 yılında bu oranların beklenenin üzerinden çıkması kira bedellerinde ciddi bir artışa neden olmasından dolayı bu durumla ilgili yeni bir düzenleme yapılmıştır.

birevim peşinatsız ev

Daha önce kira artış oranları ÜFE üzerinden yapılırken yapılan değişikle birlikte kira oranlarının TÜFE üzerinden yapılmasına karar verilmişti. Bu hesaplamalar içinde öncelikle enflasyon oranlarının açıklanması bekleniyor.

2020 Mayıs Kira Artış Oranları

Enflasyon oranları Türkiye İstatistik Kurumu yani TUİK tarafından Mayıs ayı başı itibariyle açıklandı. Bu da Mayıs ayında yapılacak olan kira zamlarının belirlenmesine yardımcı oldu. Açıklanan rakamlarda TÜFE yıllık olarak yüzde 10,94 olarak açıklandı. Bu da aylık bazda kiralara %0,85 oranında bir artış yansıyacağı anlamına geliyor.

Açıklanan bu rakamlar ayrıca enflasyon trendinin görülmesi açısından da önemli bir nokta oldu. 2020 Nisan ayına göre yüzde 0,85’lik bir artış yaşanırken, Aralık ayına göreyse %3,16’lık bir artışın yaşandığı görülüyor. Bu oranlar yıllık baza vurulduğunda beklenen yıl sonu enflasyon oranının %10,94 olacağı da tahmin edilmiş oluyor. Bu oranlar kapsamında ev sahiplerinin kira bedellerinde ne kadar artış yapabileceği de netleşmiş oldu. Ayrıca on iki aylık ortalamaya göre artış oranının yüzde 12,66 olacağı da açıklanmış oldu.

2020 Kira Artış Hesaplama

Bu oranların açıklanmasının ardından eline kağıt kalemi alan ev sahipleri ve kiracılar kira artış miktarını hesaplamaya başladı. Bir örnek hesaplama ile kira artışını birlikte hesaplayalım.

Örneğin aylık kira bedeli 1000 TL olan bir ev için zam oranının %12,66 olması ile birlikte zam bedelinin maksimum olarak 126 TL olacağı anlamına geliyor. Yapılacak sözleşme ile birlikte zamlı kira bedelinin 2020 Mayıs ayı itibariyle 1.126 TL olacağı da belirlenmiş oldu. Ev sahibi veya kiracıysanız sizde bu rakamları dikkat ederek kira bedelini hesaplayabilirsiniz.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

code

13 + seventeen =