Ahde Vefa Nedir?

Ahde vefa dilimizde sözünde durma olarak tanımlanır daha kapsamlı hukuk terimi olarak ise taraf devletlerin yaptıkları antlaşmalara uyma zorunluluğu olarak geçer.

birevim peşinatsız ev

Küçükken sözümüzü tutmanın ne kadar önemli olduğu bizlere; tuttuğun söz kadar dürüstsün cümlesi ile öğütlenirdi. Başkan John F. Kennedy kesinlikle öyle bizim gibi düşünenlerdendi ki; şu özlü sözü söylemişti. Sözleri tutmamaktansa emsalleri bozmakla suçlanmayı tercih ederim.

Senin sözün sadece lafın gelişi olamaz. Eğer öyleyse, herhangi bir ilişkinin temeli ciddi bir şekilde dürüstlük eksikliğidir ve doğası gereği kırılgandır. Çoğu insan sözünü tuttuğunu iddia eden ama çoğu zaman buna uymayan birini tanır. Bu insanlar kolayca sözler verirler ama sözlerini tutma fikrini çabucak göz ardı ederler ya kötü niyetlerinden ya da not edemeyecek kadar tembel oldukları için. Mavi bir ayda bir kez sözünü tutmamak anlaşılabilir bir şeydir, ama bu tür davranışların uzun bir geçmişi varsa, onurun tehlikededir. Arkadaşlar ve iş arkadaşları, birinin sözünü tutmasına güvenilemeyeceğini çabucak öğrenir, bu da genellikle yarıklara veya övgüye değer bir güvensizliğe yol açabilir.

İşte ahde vefa kelimesi tam bu söylenenlerin özetidir, diyebiliriz.  Çünkü tutulan sözler hukuksal açıdan da bir o kadar önemlidir.  Güven inşa etmek onu kırmaktan çok daha zordur. Kazandığınız güven, zamanla hem büyük hem de küçük olarak tutulan sözlerden oluşur. Ve bu sözler özellikle hukuksal ve mali referanslarına kadar hayatın birçok kısmında sizleri tanımlar.

Ahde Vefa ve Hukuksal Süreç

Sözleşme yapıldığında bu ister yazılı ister sözlü olsun sadakat beklenir. Alınan kararlar neticesinde oluşan şartlar antlaşmada bir değişikliğe yol açmamalıdır. Sözleşmeye bağlı kalmaya ahde vefa denir.

Ahde Vefa Anlaşmalarının Amacı Nedir

  • Anlaşmaya varmış tarafların kendilerine düşen yükümlülükleri kararlaştırılan şekilde, zamanında ve tam olarak yerine getirmesidir.
  • Taraflar anlaşmadaki hükümlerden doğan yükümlülükleri iyi niyet ilkesi ile yerine getirir. Anlaşmanın amacına aykırı davranışlardan ve işlemlerden kaçınılması gerekir.
  • mücbir sebeplerde örneğin doğal afetler gibi, sözleşmeye bağlılık ilkesi geçerliliğini yitirir.
  • Ahde vefa ilkesi ayrıca sadece ülke içinde değil uluslararası hukuk sistemi ve tabi diğer hukuk sistemlerinin de uygulanabilmesi açısından varlığı faydalı ve tartışılmaz bir seçenektir.
birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

code

one + ten =