Blok Nizam Nedir?

Blok nizam imar yönetmeliğinin değişmesi ile birlikte yeni bir tanıma sahip oldu. İnşaat sektöründe kullanılan blok nizam, ayrık nizam ve birleşik nizam kavramları ile bağlantılı olması sağlandı. Yapılan yeniden tanımlama ile birlikte blok nizamın hem birleşik nizama hem de ayrık nizama benzemesi sağlanmış oldu.

birevim peşinatsız ev

Bununla amaçlanan yapılaşma içerisinde ortaya çıkabilecek belirsiz durumların ortadan kalkmasını sağlamaktı. Blok nizam imar yönetmeliği içinde cephe uzunluğu, yüksekliği, derinliği, parsel üzerinde çok veya tek olarak yapılacak yapılaşmaya verilen isimdir. Bunun yerine getirilebilmesi için imar planı ve yönetmeliği içerisinde yerine getirilmesi gereken bazı koşullar yer almaktadır.

Blok Nizam Yapılaşma Koşulları

Blok nizam tanımının değişmesi ile birlikte ayrık ve birleşik nizam olarak kabul edilemeyecek bir yapı blok nizam olarak kabul edilecektir. Yeni tanımlama ile amaçlanan bunun netleşmesi oldu.

Kentlerde yapılan yapılaşma içerisinde bileşik, ayrık ve blok nizam tercihleri yapılmaktadır. Eğer bu üç seçenekten birisi tercih edilmezse yapının ayrık nizam olarak inşa edileceği kabul edilir. Ancak genelde kentleşme içerisinde en sıklıkla tercih edilen yapılaşma şekli blok nizam olarak kabul edilir.

Basitçe anlatmak gerekirse blok nizam yan taraftaki binaya bitişik, diğer taraftan ayrık olan nizam çeşididir. Bu yönetmelik içerisinde özellikle belirtilmiştir. Bahçesi olan, cephesi, yüksekliği belirlenmiş parsel üzerine bu şekilde yapılan binalar olarak kabul edilir.

Yapı Nizam Çeşitleri

Yapılaşma için kullanılan birçok nizam çeşidi vardır. Bu sayede kentleşme çalışmalarının en doğru şekilde yapılması sağlanır. Belediyeler nizam çeşitlerini uygun şekilde uygulanması için gerekli görevleri yerine getirmektedir.

Blok nizamla birlikte bitişik, ayrık, ikiz nizam gibi çeşitler vardır. Ayrık nizamda parsele konu olan yapının hiçbir cephesinde komşusu olmaması anlamına geliyor.

Herhangi bir cephesi diğer parsellere bitişik olması durumunda bitişik nizam olarak tanımlanmaktadır. Tek bir cephesinin dahi birleşik olması bunun için yeterli olacaktır.

İkiz nizam imar yönetmeliği içerisinde karmaşık bir yapıya sahiptir. Yapının komşu parsellere kısmen ya da tamamen bitişik olmasını ifade etmektedir. İkiz bina olarak yapılan bir yapıda bir noktada diğer parsele bitişik olması ifade edilmektedir.

birevim
Paylaş

5 Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

code

3 − two =