Çek Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ticaret yaparken uzun vadeli işlemlerde karşı tarafa kıymetli evraklar verilmektedir. Senet ve çek en çok kullanılan belgelerdir. Çek sorgulaması günümüzde KKB yani Kredi Kayıt Bürosu çatısı altında tüm bankalar üzerinden yapılabilmektedir. Bunun dışında ayrıca belirli işlemler üzerinden sorgulama yapılabilir. Karekod üzerinden veya Findeks üzerinden sorgulama yapılabiliyor.

birevim peşinatsız ev

Çek sorgulama işlemi sayesinde elinizde ki çekin sahte olup olmadığı ve ikiz çek olup olmadığını öğrenmeniz mümkündür. Bu sorgulama KKB’ye dahil olan tüm bankalar veya faktöring şirketleri üzerinden rahatça yapılabilmektedir.

Bir çekin sorgulanma işleminin yapılması için bazı bilgiler gerekmektedir. Bu bilgilere sahip olmayan çeklerin sorgulaması yapılması mümkün değildir. Ayrıca aşağıda ki bilgilerden herhangi birisinin eksik olması o evrak üzerinde bir sorun olduğu anlamına da gelmektedir.

  • Banka Kodu
  • Şube Kodu
  • Çek Hesap Numarası
  • Çek Sıra Numarası

Findeks Çek Sorgulama Nasıl Yapılır?

Kredi Kayıt Bürosu rafından finansal hizmet vermesi amacıyla oluşturulmuş bir kurum olarak bilinen Findeks üzerinden belirli sayıda paket alınarak çek sorgulama işlemi yapılabilmektedir. Bunun yapmanız gereken platforma girip, üye olmanız gerekmektedir. Size sunulan paketlerden herhangi bir tanesini alarak sorgulama işlemini yapabilirsiniz.

Bu işlem sayesinde çek sahibinin ödeme geçmişi, çek yaprağının geçerli olup olmadığı sorgusu rahatlıkla yapılabilmektedir. Çeki hazırlayan kişinin gelecek 9 ay içerisinde bunu ödeyip ödememe olasılığı hakkında sonuçlarda sorgulama da size sunulacaktır.

Karekodlu Çek Sorgulama Nasıl Yapılır

Çek sorgulama işlemi en kolay şekilde kare kod üzerinden yapılmaktadır. Yasa gereği günümüzde bankalar tarafından müşterilerine sunulan çeklerin üzerinde özel kara kod şekilleri olmaktadır. Bu sorgulama işlemi belirli bir ücret karşılığında yapılmaktadır.

Findeks bu işlemin yapılması için farklı paketler sunmaktadır. 10 adet sorgulama 6 TL, 50 adet sorgulama 30 TL, Bin adet sorgulama için 600 TL ücret alınmaktadır. Ayrıca bu bedeller üzerinden KDV’de tahsil edilmektedir.

Findeks telefon uygulamasını indirdikten sonra çek üzerinde bulunan karekod okutularak hakkında ki tüm bilgilere rahatça ulaşılabilmektedir.

Çek Sorgulamayla Öğrenilen Bilgiler

Çek sorgulama işlemi sayesinde öğrenilecek olan bazı bilgiler aşağıda ki gibi olmaktadır. Bu bilgiler sizin çeki kabul edip etmeyeceğinizi öğrenmeniz açısında büyük önem taşımaktadır.

  • Çeki düzenleyen kişinin kredi çek endeksi,
  • Çek sahibin kaç banka ile çalıştığı
  • Açıkta olan çek adedi,
  • Toplamda bir ay içerisinde keşide edilen çek sayısı,
  • Çek ve çeki kesen kişinin bilgileri
  • Karekod çek skoru
  • Arkası yazılmış, ödenmemiş, ödenememiş, ödenmiş çek sayılarını son 12 aydan geçtiğimiz 5 yıla kadar görmek mümkündür.

Bu işlemin kullanılmasının birçok amacı da vardır. Ticaret yapılacak kişinin ödemeyi yapıp yapmayacağını anlamak en önemli noktadır. Ayrıca çekin sahte olup olmadığını anlamanız açısından da yapılması gereken bir ücrettir. Alınacak olan bilgi sorgulama işlemi için ödenecek ücretin kat be kat üzerindedir.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

code

6 + 19 =