Dönüm Nedir?

Biliyoruz ki birçok konuda, halk arasında birçok farklı şekilde kullanılan sözcükler vardır, bunların da son zamanlarda gerek iş olsun, gerek ise olasılık olsun insanların ağzına pelesenk durumunda takılan kelimelerden biri de dönümdür. Tabii dönüm kelimesini kullanırken bizler de o kelime hakkında bilgili olup, ona göre dikkatli ve gerekli zamanlarda kullanmamız gerektiğini bilmeliyiz. Bu bilginin aslı ise genel olarak işlenecek olan ya toprak alanından ya da üstüne bina dikilecek olan alandan biliriz.

birevim peşinatsız ev

Dönüm Ayrıntısı Nasıl Oluyor?

Dönüm devlet tarafından kabul edilmiş olarak yani resmi olarak bir geçerliliği olmayan halk arasında kullanılan, toprak yüzölçümü birimlerindendir. Son zamanlarda ise net bir şekilde 1.000 m2 alana eşit olan dekar yerine de kullanılmaktadır.   Türkiye’de pek çok farklı yöreye göre değişkenlik gösteren bir ölçü şekli olarak ta bilinmektedir.

Örnek Vermek Gerekirse

Anlatılmak istediğimiz örneklerden biri de, Örneğin; Konya yöresinin bazı bölgelerinde net olarak 4000 m² ye bir dönüm, Afyonkarahisar yöresi olarak da net olarak 2,500 m² ye bir dönüm, Kütahya yöresi olarak ise net olarak 2000 m2 ye bir dönüm derler. Köyden köye bulunan durumlarda bile net olarak dönüm büyüklüğü değişkenlik göstermektedir.   Bu henüz net bir şekilde göze çarpan farklılıkların belirsizliklerden dolayı,dönüm hesaplamaları uygulanırken ve bu uygulama ile beraber metrekareye çevrilirken problemler yaşanıyordu ve bu problemler de farklı görüşlere neden olduğu için işin içinden çıkılamayan birçok durum kalıyor.

Bu Anlaşmazlık Nasıl Olumlu Bir Hal Aldı?

Bu birimin ( dönümün) hesaplamalarındaki karışıklık 1945 yılında uygun görülen ve çözüm odaklı olan kanun ile halledilebildi.  Bir dönüm kaç metrekare eder? Sorusuna net bir şekilde cevap verilmesi halindeki çözüm, Topraklandırma Kanunu hükümlerine göre 1 dönüm net olacak şekilde 1000 metrekare olarak kabul edilmiştir ve bu kabul gereği gerek iş yapan, gerek ise bu konuda ticaret yapanlara da devlet çıkarmış olduğu bu kanun ile beraber kolaylık sağlamaktadır. 1945 yılından ta bu günümüze bu böyle bilinmektedir. Ancak sabitlenen dönüm yerine, dönümün konumu ve işlevi konusundaki verim farklılıkları pazarlıklardaki veya işlemlerdeki en mantıklı unsur olmuştur.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

code

11 − five =