Faktöring Nedir? Nasıl Yapılır?

Ticaret yaparken oluşan çok sayıda risk vardır. Bu risklerin başında da paranın tahsil edilme riski ilk sırada gelmektedir. Özellikle uzun vadeli mal satışlarında bu risk daha yüksektir. İnsanlar bu riski minimize etmek için farklı yollara başvurmaktadır. Tabi başvurdukları bu yollardan birisi de faktöring firmalarının kapısını çalmaktır.

birevim peşinatsız ev

Bu firmalar uzun vadeli alacağı belirli şartlar ve oranlar karşılığında alacaklı tarafa ödeyerek elinde ki alacaklı kağıtları satın alırlar. Ülkemizde ilk kez 1988 yılında uygulanmış bir işlemdir. İktisat Bankası bünyesinde gerçekleştirilmiştir. Daha sonra yıllar içerisinde bu işlemi yapan kurum sayısı giderek artmıştır. 1994 yılında çıkarılan kanunla bu işi yapanlar belirli bir düzenleme altına alınmıştır.

Faktöring Nedir?

Faktöring terimi birçok yerde geçmektedir. Ancak insanlar tam olarak ne olduğu hakkısın da bilgi sahibi olmamaktadır. Genelde bu işlem özel şirketler ve ticaretle uğraşan kişiler tarafından yapılmaktadır. Vadeli satış yapan kurumlar, kısa vadeli finansman ihtiyaçlarını gidermek için kaynak sağlanmak amacıyla kullanılır.

Bu hizmeti veren kurum maksimum 180 güne kadar ticari alacakların için uygulamaktadır. Bu işlemin üç farklı önemli noktası vardır.

  • Finansman Fonksiyonu: faktöring hizmeti sunan firmanın alacaklı evrak karşısında %80 oranında yaptığı ödemeyi ifade etmektedir. Ön ödeme olarak da kabul edilmektedir.
  • Teminat Fonksiyonu: Faktöring firması sunduğu hizmet karşılığında almış olduğu evrakların tahsil edememe riskini kabul eder.
  • Hizmet Fonksiyonu: Satıcı firma olarak kabul edilen kurumun muhasebe işlemleri, tahsilat hizmetleri, kredi kontrolü gibi işlevlerini içermektedir.

Faktöring Nasıl Yapılır?

Faktöring işlemi kanunlar gereği sadece bu izni almış olan kurumlar tarafından yapılmaktadır. Alacaklı taraf nakit ihtiyacını karşılamak için elinde ki çeki bu firmaya giderek erkenden tahsil edebilir. Bu hizmeti sunan firma belirli bir oranda ücret almakta ve belirli bir kesinti yaparak ödeme gerçekleşmektedir.

Bu ücretler çekin süresi, içinde ki miktar, ödeyecek tarafın finansal durumu gibi risklere bakılarak hesaplanmaktadır. Çek aslında vadeli bir evrak olarak kabul edilmemektedir. Değerli bir evraktır o nedenle bu kağıt üzerinde işlem yapılabilmektedir. Tabi işlemi yapan taraf ile alıcı taraf belirli riskleri de işlemi yapan firmaya aktarmaktadır.

Faktöring hizmeti bankaların altında ki şirketler aynı zamanda özel izni olan kuruluşlar tarafından yapılmaktadır. 1988 yılında ilk defa başlanan bu bankacılık hizmeti günümüzde anlık olarak çok hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.

  • Deniz Faktöring
  • Finans Faktöring
  • Fiba Faktöring
  • Vakıf Faktöring
  • ING Faktöring

Bankalar faktöring işleminde günümüzde en çok tercih edilen noktalardır. Faktöring firmalarıyla bankalar çok yakından çalışmaktadır. Bozdurulacak olan çekin öncelikle sorgulanması ve sahte olmadığından emin olunması gerekiyor. Bu konuda doğru adımları atan kurumlar kısa vadeli nakit ihtiyaçlarını kendi alacaklarının bir kısmından vazgeçerek karşılama şansına bu sayede sahip olmaktadır.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

code

4 × three =