Forfaiting Nedir?

İhracat yaparken alınan belirli riskler vardır. En önemlilerinden bazıları kur, faiz oranı, ülke riski, ticari risk olarak sıralanabilir. Bir firma yurt dışına mal gönderirken para kazanmayı hedeflerken hem de bazı riskleri almak zorundadır. Bu riskler arasında alınacak olan tutar en önemli kısımdır. Çünkü eğer satılan ürün karşılığında gerekli ödeme alınmazsa bu şirketin ciddi bir zarar yaşamasına neden olmaktadır.

birevim peşinatsız ev

Bu durumu minimize etmek için Forfaiting işlemi yapılmaktadır. Kısaca bu işlemi tanımlamak gerekirse ihracatçı firma alacağını başka bir finansal kuruluşa satarak hızlı bir şekilde ödemesini almayı tercih edebiliyor. Bu işin alacaklı tarafında olan kişiye forfaitist, satın alma işlemini yapan kurumaysa forfaiter denmektedir.

İhracat firmaları yüksek risk ile iş yaparken giden mallarında oluşan riski minimize etmek için bu işlemi sıklıkla tercih etmektedir. Bu işlemde farklı taraflar yer almaktadır. İhracatçı işletme, forfaiter kurumu, ithalatçı işletme ve garantör banka yer almaktadır. Bu işlem alacağın kesin olarak satılmasına dayanmaktadır.

Forfaiting Başvuru İşlemi Nasıl Yapılır?

Bu işlemin yapılması için öncelikle başvurunun gerekli belgeler ile birlikte yapılması gerekmektedir. İhracat yapacak olan kurum forfaiter firmasına kredili satıştan önce başvurusunu yapmak zorundadır. İşlemi yapacak forfaitier firması karşı taraftan bazı belgeler istemektedir.

  • İstenen kredinin tutarı, süresi ve döviz cinsi,
  • İthalatçı firmanın adı, ülkesi ve adresi,
  • Alacağın tam olarak şekli,
  • Teminat verecek bankanın adı, ülkesi ve teminatın türü,
  • Gönderilecek malın cinsi ile miktarı,
  • Sevk evraklarının hangi tarihte teslim edildiği,

Bu belgeler tamamladıktan sonra ihracatçı firma ile forfaitier firması arasında özel bir sözleşme imzalanacaktır. Sözleşme içerisinde iskonto oranı, komisyon oranı, kredi miktarı gibi bilgiler yer alacaktır. Kredili mal satışı bu şekilde yapılarak ihracatçı firma kendisini garantiye almış olur.

Sözleşme içerisinde işlemlerin hepsiyle ilgili bir taahhüt mektubu yer almaktadır. İthalatçı firma bunun karşılığında borçlu olduğu tarafa bono veya poliçe gönderir. Bu kıymetli evraklar bankaya götürülerek belirlenen bir değer üzerinden iskonto edilerek ihracatçı firma tarafından rahatça tahsil edilebilir.

Forfaiting ve Faktöring Arasındaki Temel Farklar

Ekonomi içerisinde Forfaiting ile Faktöring arasında ki farklar bilinmediği için insanlar bazen bu iki terimi birbiriyle karşılaştırabilmektedir. Forfaiting bir sefer yapılan, poliçe ve senet gerektiren, alıcı onayladıktan sonra finansmanı sağlanan, 7 yıla kadar vade süresi, firma riski sıfır olan, özel bir anlaşması olmayan işlemleri ifade etmektedir.

Faktoring işlemiyse devamlı bir iş olmak zorundadır. Fatura karşılığı kullanılabilen, %80 oranında finansman desteği sağlanan, 3 ay vade süresi olan, tüketim malları için kullanılan, firmanın riskin %10’luk kısmını üstlendiği genel bir sözleşme ile yapılan bir işlemdir.

İki işlemde ticaret işleriyle uğraşanlar için önemli konulardır. İşlemi yaptırmadan önce işin uzmanıyla konuşmak ve daha detaylı bilgi almak gerekmektedir.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

code

fourteen − ten =