KDV Hesaplama (Dahil ve Hariç Hesaplama)

Her vatandaş aldığı ürünleri devlete vergisini ödeyerek yapmaktadır. Tabi bu ödeme direkt olarak elden yapılmamaktadır. Dolaylı olarak alınmaktadır. Dolaylı vergiler arasında en çok bilineni KDV yani katma değer vergisidir. Önceden belirlenen oranlar ile bu verginin tahsilatı yapılabilmektedir.

birevim peşinatsız ev

Tabi hesaplama yaparken bunu sektöre göre belirlenen KDV oranı üzerinden yapmak gerekiyor. Dahili ve harici KDV hesaplama işlemi sayesinde elde edilecek olan vergi miktarı da önceden belirlenmektedir.

KDV Nedir?

Katma Değer Vergisi yani bilinen adıyla KDV nedir sorusuna cevap vererek başlayalım. 1984 yılında çıkarılan düzenleme kanunuyla hayatıma girmiştir. Yapılacak harcamalar üzerinden belirli oranda alınan bir vergi türüdür. Bu verginin ödemesi şirketleri tarafından yapılsa da bakıldığında ödemeyi yapan kişi son kullanan kişi yani tüketicidir.

Alınan ürünü kim kullanıyorsa veya tüketiyorsa o ürünün KDV’sini o ödüyor demektir. Ülkemizde KDV oranları sektöre ve örene göre farklı oranlarla hesaplanmaktadır. 3 çeşit KDV oranı ülkemizde bulunmaktadır. %1, %8 ve %18 olarak uygulanmaktadır. Bu oranlar üzerinden hesaplama yapılmaktadır.

KDV Hesaplama Nasıl Yapılır?

KDV hesaplama işleminin yapılması çok basittir. İlk olarak hesaplaması yapılacak ürününü tutarı girilir. Daha sonra o  ürün için yasalar tarafından belirlenen KDV oranı yazılır. 1, 8 ve 18 olacak şekilde girildikten sonra hesaplama dahili ve harici olarak yapılmaktadır. Harici ve dahili olarak hesaplama işlemi bilmeyenlerin kafasını karıştırsa da aslında basit bir işlemdir.

Dahili KDV Hesaplama Nasıl Yapılır?

KDV hesaplaması iki farklı şekilde yapılabilmektedir. Dahil KDV hesaplama işlemi için belirlenen bir formül bulunmaktadır.

“KDV Hariç Ürün Fiyatı*(1+KDV Oranı)”

Bu formülü kullanarak dahili olarak KDV hesaplama işlemi kolayca yapılabilir. Üç farklı oran olduğu için üçü içinde hesaplama şu şekilde yapılabilmektedir.

  • 1000*(1+0,18) : 1180 TL ürünün KDV dahil edilen fiyatı olarak sunulacaktır.

Diğer yüzde 1 ve yüzde 8 oran içinde bu hesaplama işlemi yapılacaktır. Yani basit bir matematiksel işlemi uygulayarak ürününün KDV’li satış fiyatı hesaplanmış olacaktır.

Hariç KDV Hesaplama Nasıl Yapılır?

Hariç KDV hesaplama işlemi de kullanılmaktadır. Bu işlemi yapmak için yukarı da bahsetmiş olduğumuz formül üzerinde basit bir değişiklik yapmak yeterli olacaktır. Formül içerisinde bulunan çarpma işlemini bölme işaretiyle değiştirmek yetecektir.

“KDV Dahil Ürünün Fiyatı / (1+KDV)”

Bir örnek ile bu formülün nasıl çalıştığını görelim. Yukarıda hesaplamış olduğumuz ürünün KDV dahil fiyatı 1180 TL olarak belirlenmişti. Bunun çıkarılması için formülde rakamlar yerine yazılmalıdır.

  • 1180 TL /(1+0,18) = 1180 TL /1,18 = 1000 TL KDV hariç fiyatı olarak hesaplanacaktır.

Alacağınız ürünün KDV oranı olmadan ne kadar olacağını hesaplamak istiyorsanız yapmanız gereken işlem bu formülü kullanmak olacaktır. Tabi öncelikle hangi üründe ne kadar KDV oranı uygulandığını da öğrenmeniz gerekiyor.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

code

2 + five =