Kıdem ve İhbar Tazminatı Hesaplama 2021

Kıdem ve ihbar tazminatı hesaplama işlemi her zaman dikkat çeken bir konu olmuştur. Uzun yıllarını vererek çalıştıkları iş yerinden ayrılma durumu ortaya çıktığında insanlar kanun gereği haklarını almak isterler. Bunun için iki farklı hesaplama yapılıyor. Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı hesaplama işlemi bu şekilde yapılıyor.

birevim peşinatsız ev

Tabi hesaplama yaparken bilinmesi gereken detaylar olduğu kadar hesaplama öncesinde bunların tam olarak ne olduğunu öğrenmek gerekiyor. 2021 yılında yapılan olan hesaplama işlemi ancak bu şekilde yapılabilir.

Kıdem Tazminatı Nedir?

Kıdem tazminatı, kısaca bir yıl süresince bir iş yerinde çalışan insanın o iş yerinden çıkarılması, askere gitmesi, emekli olmaları ve kadın çalışanlar için evlenme durumlarında ödenmesi gereken tutardır. Ancak kesinlikle bir yılı doldurulmalıdır. Hesaplama bir adet brüt maaş üzerinden yapılmaktadır. O yıl içerisinde alınan son maaş hesaplama işleminde kullanılmalıdır.

İhbar Tazminatı Nedir?

İş Kanunu içerisinde yer alan 17. Maddede işçi iş yerinden ayrılmadan veya işveren işçiyi çıkarmadan önce haber vermesi gerektiği belirtilmektedir. Bunun önceden haber verilmesiyle birlikte tazminat veya süreler için gerekli anlaşma ortamı sağlanmaktadır. Önceden haber verilen süreye ihbar süresi denirken, yapılacak çıkarma sonrasında iş veren tarafından yapılacak olan ödemeye de ihbar tazminatı demek doğru olacaktır. Tabi bunların hesaplamasının en doğru şekilde yapılması da gerekmektedir.

Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

2021 kıdem tazminatı hesaplama işlemini basitçe yapmak mümkündür. Öncelikle bilinmesi gereken verileri hesaba katmak gerekiyor.

  • Alınan Brüt Ücret: 4 bin TL
  • İşe Giriş Tarihi 02.06.2017
  • İşten Çıkış Tarihi: 10.08.2019

Toplamda çalışılan süre bu şekilde hesaplanacaktır. 2 yıl, 2 ay ve 8 gün olacaktır. Yani işçi burada 799 çalışmıştır. Kıdem günü hesaplanmalıdır.

Kıdem Günü: 799*30/365= 65

Günlük Brüt Ücret: 4000/30= 133 TL

Brüt Kıdem Tazminatı: 65*133= 8645 TL

Buna ek olarak damga vergisi de kıdem tazminatına eklenir. Bu ekleme ile birlikte 2021 net kıdem tazminatı hesabı tamamlanmış olacaktır. Kıdem tazminatı hesaplama işleminde tavan ücret 7.638 TL olarak belirlenmiştir.

İhbar Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

İhbar tazminatı hesaplama işleminde kıdem tazminatıyla aynı mantıkta yapılmaktadır. Ancak bu hesaplama bir yılı doldurmayan işçiler için yapılmaktadır. Örneğin 2 bin TL brüt ücret alan bir çalışan iş yerinde 7 ay çalışmışsa yapılacak kesintiler, damga vergisi gibi detaylar sonucunda 1.572 TL tazminat alabilecektir.

İhbar tazminatı hesaplaması yapılırken işçinin yıllık alacağı ücret toplamı 14 bin TL’den fazla olursa %15 vergi dilimi kesintisi de uygulanacaktır. Bu oranlar miktar yükseldikçe artacaktır. 24 bin TL’ye kadar %15, 24-53 bin TL arası %20, 53 bin ile 130 bin TL arası %27, 130 bin ile 650 bin TL arası %35 ve 650 bin TL üzeri %40 vergi kesintisi yapılacaktır.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

code

7 + 2 =