Kira Damga Vergisi Hesaplama 2019

Kira Sözleşmesi Damga Vergisi, kiracı ve ev sahibi, mülk sahibi arasında imzalanan kontrat üzerinden alınan bir vergidir. Noter huzurunda yapılan Kira Sözleşmelerine damga vurulmaktadır ve bu damgalardan Kira Damga Vergisi alınır. Kira Sözleşmesi ya da Kira kontratı Damga Vergisinin kimin tarafından ödendiğinin bir önemi yoktur. Bu vergi devlet tarafından alınması zorunlu olan bir vergidir ve ister kiracı isterse de ev sahibi bunu ödeyebilir. Herhangi bir kuralı bulunmamaktadır. Kira sözleşmesi için imzalanan ve damgalanan her nüsha başına vergi alınmaktadır.

birevim peşinatsız ev

Kira Damga Vergisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kira Kontratı Damga Vergisi, direkt olarak sözleşmelerin iki taraf tarafından Noter huzurunda imzalandığı ve damgalandığı zaman ödenmektedir. Taraflardan biri ya da beraber bu vergiyi ödeyebilir. Her bir kağıt yani nüsha için damga vergisi ödenmektedir. Eğer kaç nüsha olduğu belirtilmemişse 2 nüsha olarak kabuk edilir ve 2 damga vergisi alınır.

  • Kira Sözleşmesi net olarak belirtildiyse önce brüte çevrilir, daha sonra vergisi hesaplanır.
  • Kira Sözleşmesi kaç senelik yapıldıysa, Kira Damga Vergisi de ona göre hesaplanıyor.
  • Her senenin başında o yılın oranlarıyla Kira Damga Vergisi yeniden hesaplanmaktadır.

2019 Kira Sözleşmesi Damga Vergisi Tutarları

Kira Damga Vergisi ücretleri, 31 Aralık 2018 tarihinde 30.642 sayılı 3. Resmî Gazete’de yayımlanan 63 Seri numaralı Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği’ne göre 2019 yılı için 1 Ocak 2019 gününden itibaren yeni rakamları ve oranlarıyla belirlenmiştir. Bu Tebliğ’de yalnızca kira değil, tüm resmî evrakların damga vergisi tutarları verilmiştir. Damga Vergisine tabi kağıtlar arasında bulunan Kira Mukavelenameleri için mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden binde 1,89 oranda Kira Damga Vergisi alınacaktır.

Kira Sözleşmesi Damga Vergisi Hesaplama

Kira Damga Vergisi hesaplama işlemleri hem 2019 yılı için verilen Kira Damga Vergisi oranlarıyla hem de kira tutarıyla beraber hesaplanmaktadır. Örneğin aylık 2000 TL kira verilen bir yer için yıllık 24.000 TL alınır ve bu rakam binde 1,89 oranıyla hesaplanır. Örnek bir hesaplama yapacak olursak 24.000’i 0,00189 ile çarptığımız zaman 45,36 sayısını buluruz. Bu bize damga vergisi tutarını verir.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

code

thirteen − nine =