Konut Sahipleri İçin Vergi Kalemleri

Konut sahiplerinin her sene ödemesi gereken zorunlu vergiler mevcuttur. Vergi kalemleriniz, sahip olduğunuz konutun tutarı üzerinden hesaplanmaktadır. Ödemeler, belediyeye veya bağlı olunan vergi dairesine yapılmaktadır. Vergi borcunuzu e-devlet üzerinden sorgulamanız mümkündür.

birevim peşinatsız ev

1 – Çevre Temizlik Vergisi

Belediyenin sunduğu temizlik hizmeti karşılığında alınan vergidir. İş yeri için alınan vergiyi gayrimenkulu kullanan kişi tarafından ödenmektedir. Ev sahibinden değil, evin içinde bulunan kiracıdan bu vergi alınır. Kiracıların faturalarına yansıtılarak vergi tahsil edilir. İş yeri sahipleri ise, ödemelerini 2 taksit ile belediyeye yapabilmektedirler. Bunun yanında vergi dairesi de ödemeleri kabul etmektedir.

2 – Kira Gelir Vergisi

Bir yıl öncenin vergisi, bir yıl sonra ödenmektedir. Örnek olarak; 2019 yılında evini kiraya verip gelir elde eden kişiler, 2020 yılında bu gelirin vergisini ödemek zorundadırlar. Vergi alınabilmesi için kira vergi dilimine girilmesi gerekmektedir.

3 – Değer Artış Kazancı Vergisi

Evi satın alan kişi, aldığı evi 5 sene içerisinde satarsa ödeyeceği vergi türüdür. Verilecek verginin oranı ise, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranıyla hesaplanmaktadır. Evin satın alındığı yıl ile satılığı yıldaki ÜFE oranı arasındaki fark ile vergi tahsil edilmektedir.

4 – İntikal ve Veraset Vergisi

İntikal ve veraset vergisi; malların miras yolu ile yeni sahiplerine geçmesi veya herhangi bir sebeple başka bir şahısa geçmesiyle alınan vergidir. Bu şekilde gayrimenkul sahibi olan bir kişinin beyan etmesi gerekmektedir. Bu verginin ödemeleri, 3 yıl sürmektedir.

5 – Emlak Vergisi

Emlak vergisi borcunuzu ödemek için kayıtlı olduğunuz belediyeye başvurmanız yeterli olacaktır. Emlak vergisinin ödemesini, vergi daireside almaktadır. Aynı zaman isteğe bağlı olarak online sistem üzerinden yani internetten ödeme yapmanız mümkündür.

Konut Vergilerinin Borcunu Öğrenme

Sahip olduğunuz konutun; emlak vergisi, değer artış vergisi ve kira gelir vergisi gibi vergi borçlarının olup olmadığını e-devlet sistemi üzerinden kontrol edebilirsiniz. E-devlet üyeliğiniz yok ise, herhangi bir PTT şubesinden kayıt oluşturabilirsiniz veya Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden vergi borçlarınızı sorgulayabilirsiniz.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

code

nineteen − 1 =