Kot Farkı Nedir?

Yerleşik ortamla ilgili olarak , kota terimi birkaç farklı anlama sahip olabilir. Bir binanın katı veya zemini, yani ‘seviye 3’ veya ‘ bitmiş zemin seviyesi’ için başka bir terim olarak kullanılabilir.

birevim peşinatsız ev

Ölçmede, seviyelendirme, bir noktanın (veya seviyenin)diğerine göre yüksekliğini belirleme işlemidir. Bir datuma göre bir noktanın yüksekliğini belirlemek veya bir datuma göre belirli bir yükseklikte bir nokta oluşturmak için araştırmada kullanılır. Kullanılabilecek birkaç farklı anket aracı vardır, bunların hepsi gevşek bir şekilde ‘seviyeleri’ olarak adlandırılır, örneğin, bir ruh seviyesidir.

Bu terim zemin hazırlama ve kazı ile ilgili olarak da kullanılır, yani ‘ bir alanı seviyelendirmek ‘. Bu, zeminin düz ve eşit derecede yapıldığı anlamına gelir. Bu, düzensiz veya eğimli zeminde çalışmalar yapılacaksa önemlidir. Bu bağlamda, ‘level’ ve ‘flat’ terimleri değiştirilebilir, ancak diğer bağlamlarda birbirinden ayırt edilmelidir. Örneğin, yer karolarını döşerken; düz bir yüzeyin mükemmel yatay düzlemine paralel olması gerekirken, düz bir yüzey önemli yüksek veya düşük noktalara sahip olmayan bir yüzeydir.

Proje yönetimi açısından, proje programı ayarlanarak sınırlı kaynaklara olan talebin karşılandığı bir teknik olan ‘ kaynak tesviyesi’ bağlamında kullanılır. İnşaatta bu, zaman içinde ortaya çıkabilecek ve verimsiz ve maliyetli olabilecek kaynak kullanımındaki büyük varyasyonları analiz etmek için kullanılabilir. Daha fazla bilgi için, bkz.

Ayrıca, örneğin bir miktar şeye atıfta bulunmak için de kullanılabilir; su seviyesi, ses seviyesi, ışık seviyesi vb.

Kot Farkı Ölçümü Ne Şekilde Yapılır?

İki türlü kot farkı bulunur. Bir tanesi dik meyilli arazi diğeri ise setli arazi kot farkıdır.  Dik meyilli arazi denebilmesi için binanın yapıldığı alanda %5 oranını aşan meyil söz konusu olması gerekir.  Setli arazi ise yoldan en az 1,50 metre yükseklikte olan araziler anlamına gelir.

Önce arazi durumu belirlenerek kot farkı ölçümü yapılır.  Kot farkı ölçümünde şu kriterlere göre ölçüm yapılır.

  • Yapının yatay açısı,
  • Yapının yatay mesafe,
  • Yapının reflektör yüksekliği,
  • Yapının alet yüksekliği vb.

Ölçüm yanlış yapıldığında maalesef tüm aşamaları etkileyen bir durum söz konusu olabilir.

 

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

code

three × 2 =