KYK Öğrenim Kredisinin Geri Ödeme Şartları, Faiz Oranları

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK), Türkiye vatandaşı olan ve yükseköğretim gören gençlere destek sağlamak için aylık belirli miktar geri ödemeli devlet bursu vermektedir. Okul dönemi boyunca burs alan öğrenciler, okul bittikten sonra belirli taksitlerle burslarını ödüyor. Ayrıca mezun olan öğrencilerin iş bulup maddi açıdan ilerlemelerine ön vermek için verilen öğrenim kredisinin ödenmeye başlanması için 24 ay süre tanınıyor. Erken ödemeye başlamakta mümkün. Bu sayede gençler erken ödeme imkanlarından yararlanıyor.

birevim peşinatsız ev

Erken Ödeme Avantajları Nelerdir?

KYK öğrenim kredisi, okul dönemini kapsayan 4 yıl boyunca her ay düzenli olarak veriliyor. Biriken borç miktarını burs kesildikten iki yıl sonra ödeme fırsatı sunuluyor. Gençler öğretim hayatlarında yaşanılan maddi sıkıntıların önüne geçmek için öğrenim kredisini tercih ediyor. Ancak okul bittikten sonra geri ödeme koşulları en çok merak edilen konular arasında.

Biriken borç miktarı enflasyon oranına göre açıklanıyor. Ancak burs kesildikten iki yıl sonra ödenmeye başlanılan burslar için geçen iki yıl üzerinden enflasyon hesaplaması yapılmıyor. Bu da gençlere önemli bir enflasyon kazancı sunuyor. Kredi ödemelerine birinci yıl başlayan gençler; enflasyon farkının %30’u, ikinci yıl ödemeye başlayan gençler ise %20’si kadar erken ödeme indirimi kazanıyor. Enflasyon farkı ise Türkiye İstatistik Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’nin artışından meydana gelen borçlar üzerinden belirleniyor.

KYK Öğrenim Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

KYK öğrenim kredisi ve burs başvurusu aynı form üzerinden yapılabiliyor. Bunun için öğrencilerin e-Devlet hesabına sahip olmaları gerekiyor. E-Devlet hesabına giriş yapmak için internet bankacılığı, e-imza, mobil imza ve TC kimlik kartı olmak üzere dört seçenek bulunmakta. TC kimlik kartı ile giriş yapacak öğrencilerin PTT şubelerinden e-Devlet şifresi almaları gerekiyor.

Burs ve öğrenim kredisi başvuruları, öğretim yılının ilk dönemi içerisinde belirlenen süre boyunca yapılabiliyor. Bunun için aktifleşen başvuru linkini açıp e-Devlet üzerindeki bilgileri buradaki forma aktarmaları gerekiyor. Öğrencinin kişisel bilgilerinin yanında sosyal ve ekonomik durumu hakkındaki bilgileri de talep ediliyor. Eğitim durumu ve okul başarısı da dikkate alınan unsurlar arasında. Başvuru sürecinin tamamlanmasının ardından başvurular incelemeye alınıyor. Yapılan incelemede burs verilecek öğrenci sayısı bütçe durumuna göre belirleniyor. Kalan öğrenciler ise öğrenim kredisi alabiliyor.

Burs ya da kredi almaya hak kazanan öğrencilerin e-Devlet üzerinden verilen taahhütname onayını yapmaları gerekiyor. Bu şekilde burs veya kredi şartlarını kabul ettiklerini belirten öğrencilerin paraları belirli zamanlarda hesaplarına yatıyor.

KYK Öğrenim Kredisi Kimlere Verilir?

Burs ve öğrenim kredisi başvurusunda bulunan öğrencilerin başvuruları genel olarak gelir durumları ve maddi olanaklarına göre belirleniyor. Burs alamayan öğrencilere öğrenim kredisi veriliyor. Bunun için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve ön lisans veya yüksek lisans öğrencisi olmak gerekiyor. Bu şartlar sağlanıyorsa başvuru, taahhütname onayı ve belgeleri gönderme sürecinin başarıyla tamamlanması gerekiyor.

KYK Öğrenim Kredisi Kimlere Verilmez?

Burs almaya hak kazanan öğrenciler maddi olanaklara göre belirleniyor ve belirlenen bütçenin dolmasının ardından kalan öğrenciler öğrenim kredisinden faydalanıyor. Ancak burs almak için bazı özel durumlarda öncelik tanınıyor. Bu özel durumlar şunlardır:

  • Şehit veya Gazi çocuğu olmak. Eğer şehit bekar ise kardeşi, gazi bekar ise kendisi de bu imkandan sağlanabiliyor.
  • Devlet hastanesinden alınan rapor ile %40 ve üzeri engel durumunun olması.
  • Lise öğrenimine devam ettiği süre boyunca yetiştirme yurdunda barınmak.
  • Darüşşafaka Lisesi mezunu olmak.
  • Amatör milli sporcular arasında olmak.
  • Ebeveynlerinin vefat etmesi.

Söz konusu bu durumlarda öğrenciye burs önceliği tanındığından öğrenim kredisi alamazlar. Hem burs hem öğrenim kredisi almak da mümkün değil. Ayrıca yapılan başvuru ile öğrenim kredisi almaya hak kazanan öğrencilerin e-Devlet’lerine gönderilen taahhütnameyi onaylamaları ve gereken belgeleri teslim etmeleri gerekiyor. Aksi halde kredi işlemleri onaylanmıyor. Daha önce kredi ya da burs imkanından faydalanan öğrencilere de tekrar kredi verilmiyor.

Açık öğretim ya da uzaktan eğitim kurumlarında öğrenci olanlar ve yabancı uyruklu öğrenciler kredi ve burs başvurusunda bulunamıyor. Başvuran öğrencilerden Öğrenim Kredisi Yönetmeliği’nin kurallarına göre kredi ya da burs olmaya yeterli görülmeyen öğrenciler de bu imkanlardan yararlanamıyor. Ayrıca hazırlık sınıfı ve intibak sınıfında kredi alınamıyor.

KYK Öğrenim Kredisi Hangi Durumlarda Kesilir?

YÖKSİS son yaptığı açıklama ile KYK öğrenim kredisi ve bursu hakkındaki kararlarda bazı değişikliklere gidildiğini belirtti. Buna göre; bir öğrencinin burs alabilmesi için 4’lük sistem üzerinden yapılan değerlendirmelerde not ortalamasının en az 2.00, 100’lük sistem üzerinden yapılan değerlendirmelerde ise not ortalamasının en az 53.33 olması gerekiyor. Verilen öğrenim kredisi öğretim süresi boyunca sürüyor ancak okul süresinin uzaması kredinin kesilmesine sebep oluyor. Yani 4 yıllık bir bölüm için 5 yılda mezun olan bir öğrenciye yalnızca 4 yıl öğrenim kredisi veriliyor. Bir öğrenci, okuduğu bölümden bir başka bölüme geçiş yaptığında da öğrenim süresinin dışına çıktığı sürede kredisi kesiliyor.

Öğrenim kredisinin kesilmesi için geçerli olan başka bir sebep ise, kişinin öğrencilikle ilişiğinin kesilmesi. Eğer öğrenci iki dönem üst üste kayıt yapmazsa, kayıt yapmadığı ikinci dönem için öğrenin kredisi kesilir. Okuduğu bölümü bırakmakta bursun kesilmesine sebep olur. Öğrencinin ölmesiyle birlikte öğrencilikle ilişiği kesilir ve sahip olduğu öğrenim kredisi hakkı da silinir. Disiplin suçu alan bir öğrenci, bu suçu tekrarladığında okul yönetmelik gereği okul ile ilişiğini keser, bu da öğrenim kredisi hakkını kaybetmesine sebep olur. Hazırlık sınıfı okuyan bir öğrenci, dönem sonunda başarısız olursa veya bir dönemi 2.00 not ortalamasının altında bitirirse kredisi kesilir.

Asgari ücret düzeyinde bir işte çalışan ya da bir gelire sahip olan öğrencinin, yeni yönetmelik ile kredisi ya da bursu kesilmiyor. Ancak alınan yeni başvurularda burs kazanma şansı düşüyor.

Faiz Oranları Nedir?

KYK tarafından verilen öğrenim kredisini geri ödemek için, YÖKSİS tarafından belirlenen bazı kurallar bulunmaktadır. Buna göre; bir öğrenci lisans öğrenimini tamamladıktan sonra ara vermeden yüksek lisans eğitimine devam ederse, lisans öğreniminin bitiminden 48 ay sonra ödemeye başlaması gerekiyor. Diğer durumlarda ise lisans öğrenimi tamamlandıktan 24 ay sonra ödemeye başlanması gerekiyor. Ödeme üç ayda bir olacak şekilde taksitlendiriliyor. Süresi ise kredi alınan sürenin yarısı olarak belirleniyor. Bir öğrenci başka bir öğrenim kurumuna geçiş yaparsa, borcu ödeme zamanı geçiş yaptığı kurumdaki öğrenimini tamamlamasından sonraki 24 aydan itibaren başlıyor.

Faiz uygulamasında ise öğrencinin kredi aldığı süre belirleniyor. Bu süre eğer herhangi bir sebepten ötürü kredisi kesilmemiş ise normal öğrenim süresine eş değer sayılıyor. Bu süre boyunca alınan kredi toplamı hesaplanıyor ve ardından Devlet İstatistik Enstitüsü’nün toptan eşya fiyat indeksindeki artışlar ile uygulanacak olan faiz miktarı hesaplanıyor. Elde edilen miktarlar toplanarak mezun olan öğrencinin ödemesi gereken borç tutarı belirleniyor. Ancak belirlenen süreden önce ödenen burslara çeşitli faiz indirimleri uygulanıyor. Bu da erken ödemede borcun düşmesini sağlıyor.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

code

4 × 5 =