Teminat Mektubu Nedir?

Ticaret yaparken karşı tarafı veya kuruma güven vermek adına kullanılan belgelere verilen isim olarak tanımlamak doğru olacaktır. Teminat mektubu hem tüzel kişiler hem de gerçek kişiler tarafından alınabilir. Genellikle ihalelerde veya ticaret anlaşmalarında kullanılan bir belge türüdür.

birevim peşinatsız ev

Bu belge ile amaçlanan yapılacak işe talip olan kişinin veya kurumun o işi tamamlayabilecek maddi gücünün olduğunu ifade etmesini göstermektedir. Bu belgeler sadece işin yapılacağını ifade etmek için değil aynı zamanda alınan paranın karşı ödemesinin mümkün olduğunu göstermesi içinde kullanılıyor. Bankalar bunu isteyen müşterilerine belirli bir bedel karşılığında gerekli şartları sağlaması halinde vermektedir.

Teminat Mektubu Nasıl Kullanılır?

Devlet tarafından yapılan ihaleler, ticaret anlaşmaları, borç alış verişi gibi durumlar için kullanıldığı bilinmektedir. Bu belge üstlenilen işin belirlenen süre içerisinde alan taraf tarafından yerine getirileceğini ifade etmektedir. Birbirini tanımayan iki insanın yaptığı ticarette borçlu tarafa bir güçlü şahsın kefil olmasına benzetilebilir.

Bu belgeyi veren banka verdiği kişinin veya kurumun üstleneceği sorumluluğu yapmadığı taktirde onun adına ödeme yapmayı kabul etmektedir. Tabi bu belgenin verilebilmesi için gerekli kredi notuna kişinin sahip olması gerekiyor. Yani sizin bankada yeterli seviyede kredibilitenizin olması gerekiyor. Ancak o zaman istenilen tutarda belge alınabilmektedir.

Teminat mektubu içerisinde üç adet taraf bulunmaktadır. Bu taraflar aşağıda ki gibidir.

  • Lehtar: Banka tarafından verilen teminat mektubunda ki borç ve yükümlüğü üstlenen kişidir.
  • Muhatap: Alacakları taraf yani işi karşı tarafa veren kişi veya kurum olarak ifade edilebilir.
  • Garantör: Bu teminat mektubunu veren banka olarak ifade edilebilir.

Teminat Mektubu Çeşitleri

Bankalar tarafından teminat mektupları farklı çeşitlerde verilmektedir. Ülkemizde bu kanunla belirlenmiştir. En çok kullanılan teminat mektubu çeşitleri aşağıda ki gibi sıralanmaktadır.

  • Geçici Teminat Mektubu
  • Süreli Teminat Mektubu
  • Süresiz Teminat Mektubu
  • Kesin Teminat Mektubu
  • Avans Teminat Mektubu

Bu mektupların hepsi işin durumuna göre bankalar tarafından verilmektedir. Süreli mektup o işin süresi tamamlandığında biteceğini ifade etmektedir. Süresiz olansa hiçbir şekilde bu mektubun geçerliliğinin bitmediği anlamına gelmektedir.

Avans mektubu devletin yaptığı ihalede alınan avansı işi tamamlamasa dahi geri ödeyebileceğini gösteren bir çeşittir. Geçici teminat mektubu da kamu ihalelerin de kullanılmaktadır.

Teminat Mektubu Nereden ve Nasıl Alınır?

Teminat mektubu alma işlemi çok basittir. Kişi veya kurum sürekli olarak çalıştığı bankaya başvuru yaparak mektubu alabilir. Alırken neden ihtiyaç duyulduğu ve hangi iş için kullanılacağı bankaya bildirilmek zorundadır.

Banka bu mektubu belirli bir ücret karşılığında almak isteyen insanlara sunmaktadır. Banka garanti edeceği işin ücretine göre %1 ile %5 arasında bir komisyon bedeliyle bunu isteyen kişiden tahsil ederek belgeyi vermektedir. Bu ücretler BDDK tarafından belirlenmekte ve aynı zaman da denetlenmektedir. İşin bedeline ve ücretine göre oranlar bankalar tarafından değiştirilmektedir.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

code

eighteen − 1 =